Handgevlochten bijenkorf

€140,00
Artikelnummer: bijenkorf
Beschikbaarheid: Voldoende met onderstaande levertijd
Levertijd: 1 a 2 weken

Het gaat slecht met de bijen.

U heeft ook vast wel gehoord dat het zo slecht gaat met de insecten en speciaal met de bijen. 

Wilde bijen zijn hardwerkende insecten. Ze bestuiven grote delen van ons voedsel. Daarom besparen deze 'gratis arbeiders' de mensen wereldwijd jaarlijks miljarden euro's. 

Is de bij hetzelfde lot als de wolf beschoren, die honderdvijftig jaar geleden uit Nederland verdween en pas sinds kort weer 'op bezoek komt'?

"De helft van de bijensoorten gaat in aantal achteruit", heeft Lisette van Kolfschoten, wetenschapper bij natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden onlangs gezegd. Hierbij worden de honingbijen, (huisdierbijen) niet meegerekend.

 

350 soorten wilde bijen

  • Er zijn meer dan 350 wilde bijensoorten in Nederland. Daarvan neemt de helft in aantal af. 
  • Dit komt met name omdat de mensen te weinig wilde bloemen laten staan.
  • Bijen zijn van groot belang voor de mens vanwege de bestuiving. 
  • Nu al zie je dat fruittelers insecten per stuk kopen om fruitbloesem te bestuiven voor de producten van appels, peren, kersen enz enz.
  • Als ze uitsterven, kost het de mensheid naar schatting tot wel honderden miljarden euro's per jaar. 

Geef bijen de ruimte

De achteruitgang van de insecten, die in de jaren vijftig en zestig begon, vooral te maken met de leefomgeving van de bij, die bedreigd wordt sinds de boeren hun land meer en anders gingen bewerken. Het het weghalen van de bloemen de voedselbron van de dieren en het gebruik van pesticiden, heeft invloed op de wilde bij.

Niet alle bijen zijn bestand tegen de veranderingen van leefomgeving. Sommige soorten zijn al vijf jaar niet meer gezien en de zandhommel leeft bijvoorbeeld nog maar op een paar plekken in Nederland."

Verarming van het land van grote invloed is op de hoeveelheid wilde bijen. Ook in steden wordt bijvoorbeeld gras zeer snel meer gemaaid waardoor de bloemen geen kans krijgen. Mensen gooien hun tuin vol met grind en tegels. Slecht voor de penetratie van van regenwater in de grond en de mogelijkheid van bloemen om nog ergens te bloeien.

Wie de bij wil helpen, doet er dan ook goed aan om het balkon en de tuin "vooral wat rommeliger te houden (onkruid en veel bloemen te houden zowel in het voorjaar, de zomer als het najaar.

 

De bijenkorf

Maar natuurlijk kunt u ook een korf kopen. Handgemaakt in ons eigen Flevoland. Deze korf is in 10 uur tijd gevlochten volgens een eeuwenoude traditie die bijna is uitgestorven. Aan en tussen de stokjes in de korf bouwen de bijen hun honingraten.  Het is voor de houdbaarheid van de korf goed om hem van regen te vrijwaren. Dus een afdak is perfect. De Bijen vinden het fijn als de korf wordt opgewarmd door de oostelijke ochtendzon. Plaats de korf zodanig dat hij vooral ion de ochtend veel zon vangt.

Ben je bang dat de buren er last van krijgen? Zet voor de uitgang een hoog scherm. Om uit te vliegen moeten de bijen dan eerst hoogte winnen. Dat beperkt de overlast bij buren aanzienlijk. 

Bij zwerven over wel 3 km vanaf hun korf. Als ze daar uitgegroeid zijn zoeken ze een nieuw huis. Als ze dan jouw korf vinden heb je grote kans dat een nieuwe koningin met haar werksters zich in jouw korf gaat vestigen.  

 

Bloemen

Bijen moeten net als alle andere levende wezens voldoende te eten hebben. Zorg daarom ook voor voldoende bloemen waar de bijen voor hun nectar terecht kunnen.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen