- Alle producten zijn door ons getest en geprobeerd
- Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
- Gratis verzending vanaf € 75
Last van veel oorsmeer? verstopt het Je oren? Veelal moet je een aantal dagen wachten voor je een afspraak hebt bij de assistente van je huisarts. Mogelijk moet je dan ook nog verlof regelen van je werk. Ik was het zat en heb vele jaren geleden een eigen orenspuit gekocht. Even onder de douche de spuit met warm-lauw douchewater vullen en 2 minuten later zijn de oren weer vrij. Een douchebeurt en orenspuitsessie in één. Wat een genot. Niet meer in de wachtkamer zitten wachten voor zoiets onnozels als oren uitspuiten.
Met een oorspuit kun jij zelf jouw oren uitspuiten en hoef je niet meer in de wachtkamer te zitten. Dit is ideaal, omdat je bij de huisarts soms lang moet wachten. Met een oorspuit van Mani Vivendi kun jij effectief oorsmeer verwijderen, op een veilige manier. Ga jij je oren uitspuiten met een oorspuit van Mani Vivendi? Zorg dan dat je altijd jouw oren druppelt van tevoren. De oren zijn een gevoelig zintuig. We raden het daarom aan om de productbeschrijving goed door te lezen, voordat je jouw oren gaat uitspuiten.
Je oren zijn een gevoelige zintuigen. Ga er zorgvuldig en voorzichtig mee om.
Oorsmeer hoort in het buitenste deel van je oren. Spuit dus niet onnodig.
Ga vooral niet zelf rommelen maar bezoek je huisarts of KNO arts.
Veel mensen gaan al snel naar de Kruidvat, andere drogist of apotheek als zij oorsmeer hebben. In de hoop dat ze hier een professionele oorspuit vinden, of een andere oplossing. Deze oorspuiten worden echter niet verkocht bij de drogist of apotheek. Veel mensen kopen dan een oorspray, zoals de Otalgan oorspray of Audispray. Hiermee verwijder je overtollig oorsmeer en stofdeeltjes, maar pak je niet het probleem aan. Oorsmeer komt snel terug en de meeste mensen gaan uiteindelijk toch naar een huisarts, zodat oorsmeer lang wegblijft. De middelen van de drogist, zoals bijvoorbeeld Kruidvat, lossen oorsmeer niet op, maar maken het dunner en weken het los van de huid. Deze oor schoonmaakmiddelen hebben de volgende nadelen:
Onderstaand informatie over oorsmeer en de oorspuit is bedoeld om je te informeren. Deze informatie kan nooit een reden zijn om je arts te niet te bezoeken in geval van problemen.
Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten. Af en toe geeft oorsmeer problemen.
Oorsmeer wordt gemaakt in oorsmeerklieren en is een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van huid) uit afgestoten huidschilfers.
Het in Nederland (Kaukasische ras) meest voorkomende natte oorsmeer verandert van licht geel smeuïg naar donkerder en steviger (korreliger) als het ouder wordt.
Oorsmeer hoort alleen in het buitenste een derde deel (dicht bij uitgang) van de gehoorgang te zitten, waar het wordt gemaakt.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
In het buitenste een derde deel van de gehoorganghuid groeien haartjes en zitten de talg- en oorsmeerklieren.
Oorsmeer heeft meerdere functies:
Om deze redenen moet je gehoorgang dus oorsmeer bevatten. Haal geen oorsmeer uit de gehoorgang, want de gezonde gehoorgang reinigt zichzelf.
De gehoorgang reinigt zichzelf van teveel aan oorsmeer, doordat vers smeuïg oorsmeer indroogt en korrelig wordt. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het trommelvlies (spiraalvormig) vernieuwd richting uitgang van de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten (vergelijk het met een gletsjer).
Daarnaast masseert het kaakgewricht – dat onderdeel uitmaakt van de vooronderwand van de gehoorgang – door kauwbewegingen, gapen en praten de korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang. Normale lichaamshygiëne (het met water wassen van een oor; douchen) doet de rest. Bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.
Dit evenwicht kan verstoord raken door o.a.:
Een remmend effect op het transport van oorsmeer naar buiten verstoort dat evenwicht, waardoor oorsmeerophoping kan ontstaan met oorsmeer dieper dan in het buitenste eenderde van de gehoorgang. Daarnaast kan de combinatie van verstoring van samenstelling, hoeveelheid oorsmeer en beschadiging van de gehoorganghuid een gehoorgangontsteking (otitis externa) geven.
Commerciële oorsmeeroplossers, baby- of slaolie worden vaak geadviseerd om oorsmeerproblemen te voorkomen. Deze middelen lossen het oorsmeer niet op, maar maken het soms dunner en weken het los van de gehoorganghuid, zodat het natuurlijke transport in de gehoorgang beter kan verlopen. Ook het uitspuiten van een gehoorgang zou hierdoor mogelijk gemakkelijker gaan (zie verder).
Sommige oorsmeeroplossers bevatten conserveringsmiddelen die een allergische reactie van de gehoorganghuid kunnen opwekken (zie ook pagina over gehoorgangontsteking)! De meeste artsen adviseren om deze reden zelden oorsmeeroplossers te gebruiken.
Jeuk in de gehoorgang heeft meerdere oorzaken, die vaak gecombineerd voorkomen:
Een onbedwingbare neiging om te peuteren kan ontstaan, waardoor wondjes ontstaan. Dit kan leiden tot een gehoorgangontsteking. Een vicieuze cirkel moet worden doorbroken, opdat niet na peuteren in de gehoorgang jeuk ontstaat, waardoor weer moet worden gepeuterd. Om de vicieuze cirkel te doorbreken is vaak de hulp van een (KNO-)arts nodig.
Een hoortoestel kan alleen functioneren met een zogenaamd oorstukje dat de gehoorgang goed moet afsluiten. Het steeds weer aanbrengen, gebruiken en verwijderen van dit oorstukje, zet de talg- en oorsmeerklieren aan tot grotere aanmaak en geeft ander samengesteld oorsmeer. Bovendien duwt het oorstukje als een bulldozer het oorsmeer weer terug de gehoorgang in, zodat een “muur van oorsmeer” kan ontstaan voor de geluidsuitgang van het hoortoestel. Zo kan een paar milligram oorsmeer de werking van een hoorapparaat ongedaan maken en piepen (= rondzingen) veroorzaken. Regelmatiger oorsmeer laten verwijderen zal nodig zijn.
Een huisarts zal vrijwel altijd een gehoorgang uitspuiten en een KNO-arts zal meestal een gehoorgang onder zicht van een oor microscoop met instrumentjes schoonmaken:
Een huisarts – of zijn/haar doktersassistente, die daar ook voor heeft geleerd – zal met schoon water op lichaamstemperatuur de gehoorgang reinigen door water in de gehoorgang te spuiten. Bij het weer naar buiten komen van het water komt het oorsmeer mee (zie het plaatje).
Deze procedure neemt enkele seconden in beslag en lukt in 95% van de gevallen in één keer. Soms is het nodig meerdere malen achtereen op enkele dagen na elkaar uit te spuiten. Je arts zal je adviseren wel of niet voorafgaand aan het uitspuiten, met bijvoorbeeld babyolie, te druppelen.
Het op goede wijze uitspuiten van een gehoorgang zal zelden leiden tot directe problemen (gehoorgang- of trommelvliesbeschadiging) of later een gehoorgangontsteking, tenzij de huid reeds voor het uitspuiten beschadigd is of door het uitspuiten beschadigd wordt. Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn. Pijn betekent beschadiging en verdient dan speciale aandacht.
Na afloop van het uitspuiten moet de gehoorgang goed worden uitgedroogd (zie verder). Als telkens een gehoorgangontsteking ontstaat na uitspuiten, is het raadzaam hier verder vanaf te zien. Het instrumenteel reinigen van de gehoorgang met stofzuigertje en/of oorsmeerhaakje en oor microscoop door een KNO-arts is dan noodzakelijk.
Een KNO-arts gebruikt instrumenten (haakjes, lisjes en een stofzuigertje) om – al naar gelang de aard van het oorsmeer (dik, dun, hard, korrelig, etc.) – zo voorzichtig mogelijk het oorsmeer naar buiten te werken (zie plaatjes). Dit noemt de KNO-arts een oortoilet en gebeurt onder direct zicht, meestal met een oormicroscoop. Ook deze procedure kan in enkele seconden gebeuren, maar soms is een minutenlang oortoilet noodzakelijk.
Hoe kan een oor het beste gedroogd worden na watercontact?
De veiligste en doeltreffendste methode is met een enkel tissuevelletje. Je vouwt dit om je pink en zuigt je gehoorgang als het ware droog (zuigende werking van dun papier). Beweeg je pink op en neer in de gehoorgang en gebruik de zwaartekracht door je hoofd zo schuin mogelijk te houden. Ga net zo lang door tot het tissuepapier droog blijft. Dit kan enkele minuten duren. De gehoorgang kan ook worden gedroogd met behulp van een haarföhn.
Moeten oren van kinderen worden schoongemaakt?
Ook bij kinderen is oorsmeer nodig voor een harmonieus evenwicht in de gehoorgang. Alleen het schoonmaken van zichtbaar oorsmeer mag gedaan worden. De samenstelling van “kinderoorsmeer” beschermt beter dan bij ouderen. Hierdoor komt een gehoorgangontsteking bij kinderen gelukkig zelden voor.
Geeft oorsmeer gehoorvermindering?
Alleen een oorsmeerprop die de gehele gehoorgang afsluit, geeft gehoorvermindering.
Wat verandert er aan oorsmeer en gehoorgang na een ooroperatie?
Dat hangt af van het soort ooroperatie. Wanneer bij de ooroperatie de huid van de gehoorgang is betrokken, kan gedurende weken, maar soms ook voor altijd, het evenwicht tussen aanmaak en afvoer en de oorsmeersamenstelling verstoord raken.
Bij een ooroperatie waarbij de achterwand van de gehoorgang wordt verwijderd en het rotsbeen wordt uitgehold (radicaaloperatie), kan de gehoorgang – die dan één grote holte met het rotsbeen is geworden – zichzelf nooit meer reinigen. Dit betekent dat het oor met regelmaat, minimaal éénmaal per jaar, door een KNO-arts moet worden gereinigd.
Hoe komt het dat bij een oor toilet soms een hoestbui ontstaat?
Hoesten na aanraking van de gevoelige gehoorganghuid ontstaat door prikkeling van dezelfde zenuw, als de zenuw in het strottenhoofd die hoesten veroorzaakt.
Oorsmeer verwijderen moet altijd met de grootse zorg en voorzichtigheid gebeuren.
Mocht je verder nog vragen hebben dan kun je altijd via de mail of telefonisch contact opnemen.
Toon meer