De Chi Machine: Hoe werkt het en hoe gebruik je het?

Wat doet de Chi machine?

De Chi machine brengt je lichaam in dezelfde beweging als hoe een vis in het water beweegt. Deze massagetechniek wordt al duizenden jaren toegepast in China, als onderdeel van de traditioneel Chinese geneesmethode. Eind jaren negentig is deze beweging overgebracht in een machine.

De Chi machine zorgt ervoor dat de druk op de wervelkolom verminderd. Ook worden de spieren losgemaakt, het bindweefsel wordt aangetrokken en het stimuleert de doorbloeding van je lichaam. Dit heeft als gevolg dat lichamelijke klachten als rug- en nekpijn kunnen verminderen. Als de Chi machine stopt kan je een aangenaam, tintelend gevoel door het lichaam voelen. Dit is de vrijgekomen levensenergie, oftewel de Chi.

 

Voor wie is de Chi machine geschikt?

De Chi machine is voor iedereen die de traditionele Chinese massage bij hun thuis willen ervaren. Iedereen heeft baat bij een dagelijkse beurt op de Chi machine. Naast dat het ontspannend is, brengt het vele voordelen met zich mee. Het masseert het hele lichaam, dus spanning in de schouders en nek verminderen. Het versterkt de spieren en bindweefsels. 

De Chi machine is ideaal voor mensen die weinig beweging (kunnen) krijgen of als je pijnlijke, lichamelijk klachten rondom de wervelkolom ervaart. Maar ook voor mensen met een druk en gespannen leven, helpt het te ontspannen. Het zuurstofgehalte in het bloed wordt verhoogt, het lymfe- en immuunsysteem wordt ondersteunt en het bevorderd de spijsvertering.

Voor mensen die weinig beweging (kunnen) krijgen, zorgt de Chi machine voor een optimale doorbloeding door het hele lichaam. Zelfs mensen met een dwarslaesie kunnen voordelen ervaren bij het gebruik van de Chi machine.

De Chi machine kun je beter niet gebruiken wanneer je zwanger bent, wanneer je last hebt van hartklachten of psychische problemen. Als je medische vragen hebt met betrekking tot het gebruik van de Chi machine, kan je het best je arts of fysiotherapeut raadplegen.

 

Hoe gebruik je de Chi Machine?

De Chi Machine zet je neer op een comfortabele, maar niet al te zachte ondergrond. De Chi Machine mag niet kunnen schuiven. De schapenwollen yogamatten zijn ideaal om op te liggen tijdens het gebruik van de Chi Machine.

Voordat je de Chi machine gebruikt doe je een paar simpele rek- en strekoefeningen. Drink ook een glas water voor gebruik. Opgeslagen afvalstoffen kunnen zo op een natuurlijke wijze het lichaam verlaten na gebruik van de Chi machine. Zet ook alvast een glas water neer voor na het gebruik van de Chi machine.

Zet de Chi machine aan. Ga op de mat liggen en leg de enkels in de enkelhouders van de Chi machine. Door middel van de afstandsbediening kan je de tijd, snelheid of een standaard programma instellen mits je hiervoor de juiste Chi machine hebt. Ga ontspannen liggen terwijl de Chi machine je enkels heen en weer schudt. De armen houdt je ontspannen langs het lichaam.

De Chi machine stopt vanzelf na de verstreken tijd. Blijf nog even liggen tot de tintelingen in je lichaam afnemen. Je kan zo lang blijven liggen als je wilt, maar sta nooit meteen op nadat de Chi machine stopt. Terwijl je ligt zet je je voeten plat op de grond en beweeg je je gebogen benen een paar keer van links naar rechts. Om op te staan draai je op je buik en breng je je lichaam omhoog met behulp van je armen. Ga rustig zitten en drink nogmaals een glas water. Nu kan je rustig opstaan.

 

Hoelang de Chi machine gebruiken?

Als je de Chi machine voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk om niet meteen de hoogste snelheid aan te zetten. Ook de tijdsduur kan je het best langzaam opbouwen. Begin met bijvoorbeeld 5 minuten en bouw dit in enkele weken op naar 15 minuten. Als het comfortabel voelt, kan je de snelheid opbouwen.

 

Chi machine kopen

Wij hebben een aantal Chi machines in ons assortiment, de Chi Vitalizer Basic, Deluxe, Magnetic Impulse, Draadloos en Breed. Deze zijn allemaal voorzien van andere specificaties. Ben je nog aan het twijfelen over welke Chi machine het best geschikt is voor jou? Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen. Vergelijk onze Chi machines op deze pagina.