0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Kombucha

  Kombucha

  Wat is kombucha?

  Kombucha is een gezonde drank die ontstaat uit een fermentatieproces. De basis van de drank bestaat uit de kombucha-zwam, of SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) met daarbij thee en suiker. De zwam/SCOBY is het belangrijkste ingrediënt om het drankje te maken. De kombucha zwam bestaat uit levende bacteriën en gisten, deze zorgen ervoor dat de fermentatie op gang wordt gebracht. De symbiose van gistcellen en bacteriën vormt een dikke, glanzende plak dit is de kombucha zwam/scoby. De bacteriën en gisten (geen schimmels) ontwikkelen in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines.

  Kombucha drank is bekend om zijn sterk reinigende en zuiverende eigenschappen. Kombucha wordt wel eens gezien als een gezonde frisdrank vervanger. Met de juiste bereiding, maak je een licht sprankelend drankje. Vind je de drank te zuur, dan kun je de drank een smaak geven zoals jij het lekker vindt, dit doe je door fruit, vruchtensap of kruiden toe te voegen aan de fermentatie. Je kunt dus de kombucha zelf maken, dit vergt wel wat tijd máár het is erg leuk om te doen! Wanneer je hier geen tijd of zin in hebt kun je natuurlijk ook de kant-en-klare kombucha kopen, deze zijn geheel suikervrij en in verschillende smaken verkrijgbaar.

  Kombucha zelf maken

  Of je kombucha zelf gaat maken of kant en klaar koopt hangt af van je portemonnee. Kombucha zelf maken kan erg goedkoop zijn, maar het vraagt een kleine investering in het begin en een grote investering in tijd en uithoudingsvermogen. Iedere 14 dagen opnieuw een kweek opzetten kan heel goed, maar vraagt veel discipline. Daarbij moet je regelmatig controleren of de drank al klaar is om te drinken. De kweektijd wil namelijk nogal eens verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid startvloeistof en de temperatuur van de kweek.

  Kombucha kant-en-klaar kopen

  Onze kombuchadrank en onze andere kombucha producten zijn biologisch (skall) en probiotisch (levend ferment). Daar waar mogelijk zijn ook de grondstoffen Fairtrade aangekocht. Onze producten zijn tevens raw food. Dat betekent: niet gekookt of gepasteuriseerd. Hierdoor is het ferment nog levend in de fles. Je kunt de kombucha kopen in verschillende smaken, bijvoorbeeld de BIO Kombucha Rooibos en BIO Kombucha Balance, deze zijn beide geheel suikervrij. De BIO Kombucha Groene Thee is een kombucha op basis van rietsuiker, veel groene thee en een mengeling van rozenbottel, lindebloesem en hibiscusbloesem. Veel mensen die onze producten regelmatig gebruiken nemen een BIO Kombucha voordeel abonnement. Je hoeft per keer alleen maar via IDEAL te betalen voor een nieuwe zending. In het algemeen vinden mensen kant en klare drank beter te drinken. Onze kant en klare kombucha dranken zijn daarnaast gegarandeerd zonder suiker.

   

  Veelgestelde vragen over kombucha

  Is kombucha gezond?
  Jazeker! Kombucha staat zelf bekend om zijn gezonde imago. Kombucha is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Het versterkt je immuunsysteem en heeft een sterk reinigende eigenschap. Er zijn alleen wel grote verschillen tussen kombucha uit de supermarkt en de kombucha die wij verkopen. Kombucha heeft van zichzelf een zure smaak. De kombucha uit de supermarkt is bewerkt.  De smaak komt niet in de buurt van zelfgemaakte kombucha of de kant-en-klare kombucha die je bij ons koopt. Al onze kombucha dranken zijn zo rauw mogelijk verwerkt, waardoor het eindproduct heel dicht in de buurt komt van je zelfgemaakte kombucha.


  Hoelang met kombucha fermenteren?
  Het duurt ongeveer 10 tot 14 dagen voordat je kombucha klaar is. De kweektijd verschilt nog wel eens, dit is afhankelijk van de omgeving tempratuur. De tempratuur in de pot moet ongeveer 24 graden zijn, dit is het beste voor het fermentatieproces. Het is daarom aan te raden om in de koude maanden een verwarmingsplaatje te gebruiken om de pot op tempratuur te houden. Kombucha wordt vaak gedronken wanneer het een pH-waarde van 3,0 tot 3,5 heeft. Dit kan je meten met een digitale pH-meter of de 0,5 tot 5,5 pH test strips. Ook wil je dat de suiker volledig is opgenomen door de scoby. Met een refractometer meet je hoeveel suiker er nog in je kombucha zit.


  Hoe kan ik mijn kombucha een andere smaak geven?
  Dat kan je doen na de eerste fermentatie! Dus na de eerste +- 14 dagen kan jij vers fruit, vruchtensap en verse kruiden toevoegen aan je kombucha. Laat het vanaf dat moment nog een extra aantal dagen fermenteren. De snelheid van dit proces hangt af van het suikergehalte van het type fruit dat wordt gebruikt. 


  Hoe weet ik dat de suiker in mijn kombucha volledig is opgenomen?
  Daar verkopen wij een hele handige tool voor: De refactometer! Je kan natuurlijk ook proeven of de kombucha zoet smaakt, maar dit is minder betrouwbaar dan de refractometer.


  Zit er alcohol in kombucha?
  Ja, dit komt door de fermentatie van de komboecha. Tijdens de fermentatie onstaat er eek kleine hoeveelheid alcohol. Houd rekening met een alcoholpercentage van 0,5% tot maximaal 2,5%.

  Hoelang kan je een scoby bewaren?Je kombuchazwam of scoby kan je 2 tot 3 maanden bewaren. Leg je scoby in een bakje met water of kombucha drank in de koelkast, zo blijft je scoby het langst goed!


  Is de kant en klare kombucha suikervrij?
  In alle kant en klare kombucha producten van Thylbert wordt er suiker gebruikt. Zonder suiker kan je namelijk geen kombucha maken. Dit moet dus ook verplicht bij de ingrediënten vermeld worden. Maar (en dat is natuurlijk het belangrijkste): Alle gebruikte suiker wordt volledig omgezet tijdens het fermentatieproces. Met andere worden: er zit dus geen suiker in het eindproduct! Vandaar dat de producten suikervrij genoemd mogen worden. Natuurzuivere kombucha is dus één van de enige producten ter wereld waarin suiker wordt gebruikt, maar die niet in het eindproduct zit!

  Let op: dit is geen medicijn!
  Recept  kombuchadrank                Kombucha en veiligheid                Recept kombuchacrème


  Kombucha koop je al meer dan 15 jaar veilig en vertrouwd bij Mani Vivendi.

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »