- Alle producten zijn door ons getest en geprobeerd
- Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
- Gratis verzending vanaf € 75
Suiker is geen gif zoals veel mensen stellen, maar van te veel suiker wordt je wel snel te dik.
Hersenen produceren namelijk dopamine na suiker inname. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. Hierdoor ontstaat de behoefte aan nog meer suiker. Zeker als we last hebben van stress is het lastig om niet te veel suiker te eten. Chocola en frisdrank worden onweerstaanbaar.
De gemiddelde Nederlander eet 122 gram suikers per dag. 81 gram van dit totaal wordt gevormd door vrije suikers. En dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet meer dan 50 gram(vrouwen) tot 60 gram (mannen) aan dagelijkse vrije suikers aanbeveelt.
Slechts 5% van de jongeren en 19% van de volwassenen voldoet aan de WHO-richtlijn, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit. Het is dus erg belangrijk om op je suikerinname te letten.
We maken kombucha en waterkefir omdat het gezonde dranken zijn. De bacteriën en de gisten die deze dranken maken eten suiker. Hoe weten we nu of de de kombucha of waterkefir alle suikers hebben opgegeten. We willen toch niet ongemerkt en onbedoeld grote hoeveelheden (rest)suiker binnen krijgen. De hoeveelheid (rest)suiker kunnen we alleen meten met een refractometer of de goedkopere soortelijkgewicht meter.
Een refractometer is een soort verrekijker voor één oog. Je ziet alleen geen verre horizonten, maar een schaalverdeling waarop je kan zien hoeveel suiker en in een vloeistof zit. Een refractometer maakt heel slim gebruik van een natuurkundig verschijnsel, namelijk de afbuiging van licht bij het passeren van het vloeistofoppervlak. Opgeloste suiker beïnvloed deze afbuiging (breking) van licht. U kent het verschijnsel vast wel: je ziet een vis in het water, maar je kunt hem niet pakken, omdat je er naast grijpt. Dit komt doordat licht afbuigt bij het passeren van het wateroppervlak. De vis zit dus een stukje verderop dan waar je hem ziet. Een refractometer meet dus de afbuiging van licht. Dat is alles.
Onze refractometer meet suiker(brix). Er zijn echter veel meer stoffen die de lichtindex breken. Zo heb je allemaal verschillende refractometers voor het meten van bijvoorbeeld, koelvloeistof van de auto, accuzuur, alcohol, zout in bijv. zout water. Voor kombucha maken we dus gebruik van de brix refractometer voor het meten van suiker.
Neen, het is echt heel simpel. Voordat je hem voor de eerste keer gebruikt, moet je even de scherpstel ring draaien zodat je de schaalverdeling scherp ziet. Dat is net als bij een verrekijker. Die stel je ook eerst scherp voordat je wat ziet in de verte. Vervolgens doe je een paar druppels op de glasplaat. Je sluit het plastic dekseltje en laat veel licht vallen op het schermpje terwijl je kijkt. Zoals het meisje op de foto kijk je in de meter en leest af hoeveel suiker er in zit. In dit voorbeeld is dat 5%.
Een refractometer koop je goedkoop, veilig en vertrouwd bij Mani Vivendi!
Toon meer