Kefir starterspakket

Artikelnummer: starters 2,5l
Levertijd: Voor 16.00 uur besteld, morgen geleverd

 

Kefir Starterspakket

Het Kefir starterspakket bestaat uit de volgende artikelen:

  1. Kefir korrels 40 gram
  2. Aanhangend vocht.
  3. RVS zeefje
  4. 1 liter biologisch Waterkefir om direct te drinken
  5. Pot van 2,5 liter (gratis)
  6. neteldoekje om de pot af te dekken
  7. 1 kg biologische dadels
  8. 1 kg biologische ruwe rietsuiker

 

Wat heb je nodig?

  • Een glazen pot van 2,5 tot 3,5 liter.
  • Een plastic of roestvast stalen zeef.
  • Een kunststof lepel
  • Een trechter

 

Ingrediënten

  • Chloorvrij water
  • (biologische)(riet)Suiker
  • Optioneel gedroogde vijgen
  • Gedroogde dadels
  • Halve citroen
  • Optioneel fruit naar keuze

 

Tips voor het maken van Keifr.

  • Je leest overal dat water kefir korrels niet tegen metaal kunnen. Toen ik een stukje las dat, dat niet voor roestvast staal gold, heb ik waterkefir in een roestvast stalen pan gekweekt. Dat ging prima Een roestvast stalen zeef is dus echt geen probleem.
  • Het verdient aanbeveling om biologische ingrediënten te gebruiken.
  • In een aantal delen van Nederland wordt drinkwater gechloreerd. Daar is het beter om flessenwater te gebruiken of het water eerst te koken (Chloor ontsnapt vrij snel uit kokend water). In de minder verstedelijkte gebieden komt nog zuiver grondwater uit de kraan.
  • Was je handen grondig voordat je hiermee aan het werk wilt gaan.
  • Gebruik zo min mogelijk zware schoonmaakmiddelen voor de pot en het gereedschap.

 

Bereiding

  1. Uitgangspunt is het gewicht dat u aan kefirkorrels heeft.
  2. Giet 10 tot maximaal 50 keer (gewicht) zoveel water (kamertemperatuur) in een pot dan u kefir korrels heeft.
  3. Voeg een kwart suiker toe van het gewicht aan kefirkorrels.
  4. Los de suiker op in het water met de kunststof lepel
  5. Voeg de kefirkorrels toe.
  6. Voeg het gedroogde fruit, de halve citroen en eventueel het overig fruit toe dat in kleine stukje gesneden is.
  7. Dek de pot af tegen vliegen met bijvoorbeeld neteldoek. Zorg dat de kefir korrels vrij kunnen ademen. Ze eten de suikers op en hebben daar zuurstof voor nodig. Ze ademen CO2 uit.
  8. Na 24 tot 36 uur verwijdert u het fruit met de zeef.
  9. U giet de drank via een zeefje en een trechter in een fles. Dat kunt u drinken.
  10. Spoel de pot goed om (geen schoonmaak middelen en u kunt weer bij punt 1. Beginnen.

 

Tot slot.

Als je het leuk vind kan je wat gaan experimenteren met de hoeveelheid suiker en andere suikersoorten en de soorten fruit die je gebruikt. Houd wel wat korrels achter de hand voor als het mis gaat. Daarom zijn twee potten waarin je kefir maakt wel handig.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen