0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Luuk Weijman - Zondag 13 Oktober 2023

  Is kombucha een goed alternatief voor natuurwijn?

  Kombucha wordt steeds vaker vergeleken met een volwaardig alternatief voor alcohol en frisdrank. Kombucha heeft een zure smaak en daarom wordt de link gelegd als alternatief. De zure smaak van kombucha ontstaat door het fermentatieproces, deze zure smaak wordt meestal geassocieerd met sommige witte wijnen.

  Ben jij nieuwsgierig of kombucha te vergelijken is met natuurwijn en vraag jij je af of kombucha een volwaardig alternatief is voor de opkomende trend van natuurwijn? Lees dan snel verder! 

  Wat maakt natuurwijn bijzonder

  Natuurwijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt van natuurlijke producten. Aan natuurwijn worden geen dierlijke producten toegevoegd, in tegenstelling tot gewone wijnen. In gewone wijnen vind je diverse ingrediënten die een afkomst van dieren kunnen hebben, denk aan gelatine of eiwitten om de wijn te klaren. Ook zijn geen ingrepen nodig van wijnmakers voor het maken van de natuurwijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van nieuwe eikenhouten vaten voor meer smaak of toegevoegde gisten. Kort gezegd; natuurwijn ontwikkelt zich zonder dat er ingrediënten aan toegevoegd worden. 

  De overeenkomsten tussen natuurwijn en kombucha

  Naast de zichtbare verschillen tussen natuurwijn en kombucha zijn er toch overeenkomsten tussen deze twee dranken. Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet.

  • Natuurlijke fermentatie: zowel kombucha als natuurwijn ondergaan een proces van natuurlijke fermentatie. Bij het fermentatieproces van natuurwijn wordt er gebruikgemaakt van druiven. Bij kombucha is dit juist op basis van gefermenteerde zwarte of groene thee. 

   

  • Complexiteit van smaak: Beide dranken kennen een bijzondere smaak. Ze kenmerken zich door de complexe smaakprofielen, die gevormd worden door onder andere oorspronkelijke ingrediënten, het fermentatieproces en omgevingsomstandigheden. Door deze complexe smaakprofielen zijn zowel kombucha als natuurwijn een bijzonder drankje.

   

  • Gezondheidsvoordelen: Bij zowel natuurwijn als kombucha wordt vaak gedacht aan een gezonde drank. De dranken worden daarom vaak in verband gebracht met gezondheidsvoordelen. Natuurwijn wordt beschouwd als een gezonder alternatief voor wijnen die gemaakt worden met commercieel belang. Dit komt doordat er over het algemeen minder ingrepen gedaan worden door de wijnmakers. Zo bevat het geen kunstmatige chemicaliën die gewone wijn wel zou bevatten. Kombucha daarentegen wordt vanwege zijn probiotische eigenschappen gewaardeerd. Deze probiotische eigenschappen kunnen zorgen voor gezondheidsvoordelen zoals het ondersteunen van je spijsvertering. 

  Verschillen tussen natuurwijn en kombucha

  Nu duidelijk is wat de overeenkomsten zijn, kan er gekeken worden naar de verschillen tussen deze twee dranken. Hoewel er overeenkomsten zijn, zijn er ook grote verschillen. 

  Ingrediënten

  De basis van kombucha is gemaakt van groene of zwarte thee. Hieraan wordt suiker toegevoegd dat samen met een thee schimmel gefermenteerd is. Bij natuurwijn is de basis  gemaakt van druiven. Het hoofdingrediënt is dus verschillend bij beide dranken. 

  Alcoholgehalte

  Natuurwijn bevat alcohol dat ontstaat door de fermentatie van druivensuikers. Dit percentage varieert in gehalte. Daarentegen bevat kombucha een minimale hoeveelheid alcohol. Deze hoeveelheid kan maximaal 0,5% zijn, terwijl natuurwijn over het algemeen aanzienlijk meer alcohol bevat dan 0,5%. Vaak wel tussen de 10 en 20 procent. 

  Omgevingsfactoren

  Kombucha wordt voor het grootste deel niet beïnvloed door de omgevingsfactoren. Wel kan de kwaliteit van de groene of zwarte thee een verschil maken, maar dit heeft niet zoveel invloed op de smaak als bij natuurwijn. Natuurwijn is afhankelijk van verschillende factoren die per omgeving anders kunnen zijn. Natuurwijn wordt beïnvloedt door verschillende omgevingsfactoren zoals:

  • Druivensoort; 
  • Bodem;
  • Klimaat.

  Traditie en geschiedenis

  Kombucha bestaat al lang, maar is pas na verloop van tijd bekend geworden. Kombucha is meer een recentere trend die geïnspireerd is door oude fermentatietechnieken. Ook dit is bij natuurwijn weer anders, natuurwijn heeft namelijk een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis ligt bij verschillende wijnproducerende regio’s.

  Is kombucha de nieuwe variant van natuurwijn?

  Na de verschillen en overeenkomsten te vergelijken kom je snel tot de conclusie dat deze twee dranken toch niet zo goed te vergelijken zijn als gedacht. De keuze tussen kombucha en natuurwijn is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en wat je zoekt in een drankje. De volgende lezersvraag kan dan beantwoord worden:

  Is kombucha een volwaardig alternatief voor natuurwijn

  Nee, kombucha is geen volwaardig alternatief voor natuurwijn. Er zijn te veel verschillen tussen deze twee dranken waardoor het niet mogelijk is om natuurwijn volwaardig te vervangen. Wel kan het voor natuur wijnliefhebbers een prettige afwisseling zijn om kombucha te drinken.

  Kombucha versus natuurwijn

  Als jouw voorkeur gaat naar een licht bruisend, verfrissend en alcoholvrij drankje, is kombucha de keuze. Dit drankje biedt naast het verfrissende gevoel ook nog eens gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Ben jij meer op zoek naar een alcoholisch drankje met verschillende smaakvariaties met een sterke focus op de omgevingsfactoren? Dan is natuurwijn een goede keuze die jouw behoefte vervult.

  Wil jij kombucha kopen? Bekijk dan snel onze categorie pagina waarop wij kant-en-klare kombucha verkopen. Mani Vivendi heeft al bijna 25 jaar ervaring met effectieve, duurzame producten die de gezondheid bevorderen. 

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »