0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Luuk Weijman - Zondag 29 Oktober 2023

  Zijn er momenten wanneer je beter geen kombucha kunt drinken?

  In de jaren ‘60 en ‘70 werd kombucha bekend in Amerika in de hippiecultuur. Dit kwam deels omdat kombucha een natuurlijk product is dat goede en gezonde bestanddelen bevat. De laatste jaren is kombucha steeds populairder aan het worden. Mensen zijn steeds meer bezig met hun gezondheid en wordt er veel verteld over de voordelen van kombucha. Maar op welke momenten moet je eigenlijk geen kombucha drinken? 

  Wanneer is het niet slim om kombucha te drinken?

  Er zijn bepaalde momenten wanneer het niet slim is om kombucha te drinken. Dit kan natuurlijk verschillen per persoon maar er zijn ook momenten waarbij het in het algemeen niet slim is om te drinken. Deze momenten hebben wij op een rijtje voor je gezet:

  • 30 minuten voor en na het tandenpoetsen: je tandvlees wordt door je tanden poetsen zacht gemaakt. Je tandvlees is hierdoor gevoeliger en kwetsbaarder. Het is verstandig om geen kombucha te drinken, 30 minuten voor en na het tandenpoetsen en het te laten staan.

   

  • Voor het slapen: kombucha bevat cafeïne. Cafeïne geeft veel mensen een opgewekt gevoel, wat kan leiden tot slaapproblemen. Het kan lastig zijn om in slaap te vallen als je ‘s avonds kombucha neemt. Verstandig is om na zes uur ‘s avonds geen kombucha meer te drinken. 

   

  • Niet schudden: als je kombucha wil drinken is het belangrijk dat je niet schudt. Kombucha bevat namelijk koolzuur, wat ervoor kan zorgen dat de fles bij openen begint te spuiten. Daarnaast ligt er op de bodem nog een restje van het fermentatieproces, dit heet droesem. Dit wil je niet drinken en is daarom dus belangrijk om kombucha niet te schudden. 

   

  • Over gefermenteerde kombucha: kombucha heeft net zoals andere dranken een houdbaarheidsdatum. Voor gebottelde kombucha is de adviestijd twee weken. Binnen deze twee weken is het wel verstandig om de geur en kleur in de gaten te houden. Als je kombucha voor de tweede keer gaat fermenteren, is het belangrijk om dit binnen één week op te drinken. 

   

  • Niet voor kinderen: over het algemeen is kombucha niet geschikt voor kinderen aangezien het alcohol bevat. Daarnaast heeft kombucha een sterke smaak, wat niet fijn kan zijn voor een kind. Kinderen hebben een gevoeliger spijsverteringssysteem. De scherpe smaak van kombucha kan je daarom beter vervangen met een andere drank die wel geschikt is voor kinderen. 

  Wat je moet weten voordat je kombucha drinkt

  Voordat jij begint met het drinken van het gefermenteerde drankje, is het belangrijk om te weten of kombucha wel goed is voor jouw lichaam. Er zijn verschillende punten waar extra aandacht voor wordt gevraagd. Deze punten belichten we graag voor je.  

  Medicatiegebruik

  Wanneer je gebruik maakt van medicijnen, is het verstandig om eerst contact op te nemen met je arts. Het is dan handig om te overleggen of je kombucha kan combineren met medicijnen die in gebruik zijn. Sommige medicijnen kunnen reageren op een drank die levende culturen bevat of zuren die tijdens het fermentatieproces ontstaan.

  Overgevoeligheid zoals allergieën

  Kombucha bevat verschillende ingrediënten waarop mensen een allergische reactie kunnen krijgen. De ingrediënten waardoor een allergische reactie mogelijk zou kunnen zijn, is thee, fruit aroma's en kruiden. Daarom is het belangrijk voordat je kombucha drinkt, het etiket nakijkt of het geen ingrediënten bevat waar jij een allergie van hebt. 

  Suiker beperking

  Wanneer jij moet letten op je suikerinname is het handig om eerst te kijken naar het etiket. Voor mensen met diabetes is het belangrijk om eerst dit na te kijken voordat kombucha wordt gedronken. Bij kant-en-klare kombucha, kombucha die wordt verkocht in de supermarkt, wordt er vaak extra suiker in gedaan. Dit wordt gedaan na het fermentatieproces om de smaak te verbeteren. 

  Zwangerschap

  Een belangrijk punt is of kombucha wel of niet gedronken mag worden tijdens de zwangerschap. Kombucha bevat onder andere alcohol wat niet bevorderlijk is voor een zwangerschap. Tijdens een zwangerschap is het voor de vrouw extra belangrijk om voorzichtig te zijn. Hoewel kombucha een laag alcoholpercentage bevat, kan het nog steeds schadelijk zijn voor de baby in de buik. Daarom is het verstandig om voordat je kombucha wil gaan drinken, dit te overleggen met jouw arts die hier meer informatie over zal geven. 

  Wil jij kombucha proberen?

  Ben jij gezond en wil je de voordelen van kombucha ervaren. Ontdek dan snel de voordelen van het drinken van kombucha en bekijk onze categorie pagina. Koop jouw kombucha bij Mani Vivendi. 

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »