Soms verlies je

Een blauw lichtlamp die zo effectief was dat wij hem niet meer konden verkopen. De grote jongens namen het over.

Blauw licht

In 1990 publiceerden een aantal onderzoekers van de Universiteit Groningen een positief rapport over de effecten van lichttherapie op een winterdepressie. De publicatie in het "Nederlands tijdschrift voor geneeskunde" werd opgepikt door het NOS journaal.

Mijn interesse was gewekt.

10 jaar later werd duidelijk dat lichttherapie ook positief werkte tegen een jetlag en de effecten van ploegendiensten met onregelmatige slaaptijden. In die tijd zijn we ook de webwinkel Mani Vivendi begonnen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een goed hanteerbaar product. Tot op dat moment zag je alleen mensen een uur lang kijken in een grote bak met tl-balken.

Hier en daar waren al de 10.000 lux daglicht led-lampen te koop, die erg veel licht gaven en waar je ook nog lang in moest kijken.

Na veel zoeken kwam ik terecht bij een klein Amerikaans bedrijfje Apollo Health. Zij hadden de onderzoeken van de Universiteit Groningen voortgezet. Hun conclusie was dat blauw licht met een golflengte van 464 Nanometer verantwoordelijk was voor het positieve effect op winterdepressies. Het breekt de aanwezige melatonine in het bloed af. Je hoeft door de intensievere behandeling maar een kwartier per dag het licht in je ogen te krijgen. Apollo Health had toen net twee heel handzame apparaatjes met led-lampjes die blauw licht gaven geïntroduceerd.

Ik heb er een paar gekocht. Ik heb wel speciaal Westeuropese adaptors moeten kopen, want in Amerika gebruikt men 110V 60Hz. en in West Europa 220V 50Hz. Ze waren binnen de kortste keren uitverkocht.

Ik heb gedurende 4 jaar als enige in Nederland enkele honderden van deze mooie apparaten verkocht. Dat is best veel voor zo'n kleine webwinkel.

 

Het product was te succesvol

Toen ik op een gegeven moment weer een bestelling plaatste kreeg ik de mededeling dat ze nu een ander model hadden en dat dit mijn laatste zending zou zijn. Op het nieuwe model stond Philips.

Na vragen en aandringen wat er aan de hand was kwam het hoge woord er uit. Het bedrijf Apollo Health was door Philips gekocht. Ze mochten mij van Philips niet meer leveren. Ik moest in Nederland bij Philips kopen. De effectieve werking van dit blauwe licht was dus ook philips niet ontgaan. 

Philips Nederland verwees mij door naar twee groothandelsbedrijven. Eén wilde mij helemaal niet leveren. De andere wilde na veel overtuigingskracht dat wel. Ik kreeg 20% korting op de Philips adviesprijs. Ik heb er als proef een paar gekocht. Ik raakte ze niet kwijt. Ik kwam er achter dat nu ineens alle grote elektroleveranciers in Nederland de blauwlichttherapie van Philips waren gaan verkopen. En dat tegen prijzen die 20% onder mijn inkoopprijs lagen. Ik heb de resterende lampen in de uitverkoop gedaan, en ik ben gestopt met de verkoop.  Het deed me wel wat om van zo'n mooi product afscheid te moeten nemen omdat de markt door de grote jongens was overgenomen. Die grote bedrijven hebben geen idee waarom die lampen blauw zijn en waar het goed voor is. 

Ik ben weer op zoek gegaan naar andere mooie producten.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.