0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Luuk Weijman - Vrijdag 8 Juni 2023

    Hoe gezond is kefir eigenlijk?

    Als je op zoek bent naar een gezond drankje om je dag mee te beginnen, dan heb je waarschijnlijk al eens van kefir gehoord. Maar is kefir echt zo gezond als mensen beweren? Laten we het hebben over kefir, en of het een goed idee is om dit gefermenteerde drankje op te nemen in je dagelijkse voeding. 

    Wat is kefir?

    Kefir is een eeuwenoude gefermenteerde drank op basis van water (waterkefir), of melksoorten (melkkefir). Aan de basis wordt een unieke bacterie- en gistcultuur toegevoegd, de bloemkool-vormige kefirkorrels. De bacteriën en gisten in de kefirkorrels zullen de suikers in de melk omzetten in melkzuur, koolstofdioxide en andere verbindingen, wat resulteert in de kenmerkende textuur en smaak van kefir. Na de fermentatie is de kefirdrank rijk aan een enorm breed scala aan essentiële voedingsstoffen. 

    Voordelen van kefir

    Kefir heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan probiotica. Het helpt bij de spijsvertering en het bevordert een gezonde darmflora. Naast probiotica bevat kefir ook veel mineralen en vitaminen. Zoals magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2. 

    Kefir kan een positief effect hebben op je immuunsysteem en huidverbetering. Gezonde darmen zorgen voor een sterker immuunsysteem en een betere weerstand. Indirect heeft kefir dus een positief en ontstekingsremmend effect op je immuunsysteem, waardoor het ook allergische klachten kan verminderen. Kefir werkt daarnaast cholesterolverlagend. Het eten van volkoren producten, groente en fruit heeft bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.

    Kefir bij het afvallen

    Kefir kan ook helpen bij het afvallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kefir kan bijdragen aan gewichtsverlies en een vermindering van buikvet. Dit komt waarschijnlijk door de probiotica en alle andere goede voedingsstoffen die kefir bevat. 

    Zijn er ook nadelen aan kefir?

    Als je net begint met het drinken van kefir, krijg je in één keer veel probiotica binnen. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam erg moet wennen en je ineens erge klachten kunt krijgen, zoals diarree en misselijkheid. Bouw daarom het drinken van kefir rustig op. 

    Aan waterkefir is extra suiker toegevoegd om het fermentatieproces op gang te brengen. Als je op je suikerinname let, kun je beter kiezen voor melkkefir.

    Kefir uit de supermarkt is helaas niet zo gezond als verse, zelfgemaakte kefir. In tegenstelling tot wat de meeste consumenten die kefir kopen denken, wordt kefir uti de supermarkt niet gemaakt met echte, traditionele kefir culturen. Let daarom goed op de ingrediënten als je kefir uit de supermarkt koopt. 

    Kefir koop je bij Mani Vivendi

    Concluderend, is kefir simpelweg gewoon erg gezond. Eén van de belangrijkste redenen om kefir te drinken, is omdat het kan helpen met het verbeteren van de balans van bacteriën in je darmen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een betere algehele gezondheid. Bij Mani Vivendi zijn we overtuigd van de vele gezondheidsvoordelen van kefir, en bieden daarom kant-en-klare kefir en zelfmaakpakketten aan. Benieuwd naar wat het drankje voor jou kan betekenen? Koop dan nu jouw kefir bij Mani Vivendi. Proost!

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »