0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Luuk Weijman - Zondag 12 Oktober 2023

    Is kombucha hoog in suikers en is het goed voor iedereen?

    Kombucha bevat veel gezonde ingrediënten, vandaar de bijnaam 'onsterfelijkheid thee'. Het drankje is afkomstig uit het verre oosten en vooral vanwege de vele voordelen is het erg populair geworden in zowel Europa als de rest van de wereld. Maar wanneer is nou het beste moment om dit gefermenteerde drankje te drinken? Lees verder om erachter te komen welk moment van de dag het beste is om kombucha te drinken.

    Hoe wordt kombucha gemaakt

    Zodra je weet hoe het proces loopt van het maken van kombucha, kan je ook makkelijker inzien welke stappen zorgen voor het verminderen van het suikergehalte of juist verhogen. Het maken van kombucha bestaat uit verschillende stappen die je moet doorlopen om uiteindelijk dit lekkere drankje te krijgen. Het proces verloopt als volgt: 

    • Bereid de thee: maak de basis van kombucha door zwarte of groene theebladeren te koken in heet water. Voeg suiker toe en roer dit totdat het is opgelost 
    • Afkoelen: Laat de thee afkoelen totdat het een kamertemperatuur heeft.  
    • Samenvoegen van ingrediënten: Voeg de afgekoelde thee samen met de SCOBY en de vloeistof waarin de SCOBY is bewaard, in een glazen pot. 
    • Fermentatieproces: Bedek de pot met een ademend doek en maak het vast met elastiek. Laat het 7 tot 14 dagen op een plek met kamertemperatuur staat. Gedurende het proces zullen de suikers omgezet worden in zuren en koolstofdioxide. 
    • Bottelen: Zodra de smaak naar eigen wens is, kan je de kombucha schenken in een fles. 
    • Secundaire fermentatie: Sluit de fles en laat deze opnieuw een aantal dagen staan. Dit kan voor ongeveer 2 tot 7 dagen duren. In dit proces komt er koolstofdioxide vrij waardoor kombucha een licht bruisend drankje wordt.
    • Koelen: Zet na het secundaire fermentatieproces de fles kombucha in de koelkast om het proces te vertragen. Nu kan je de kombucha heerlijk drinken! 

    Het suikergehalte in kombucha

    Het suikergehalte van kombucha kan makkelijk worden gecontroleerd. De suikerhoeveelheid wordt van tevoren vastgesteld. De hoeveelheid kan later na het fermentatieproces nog toegevoegd worden om de smaak te veranderen. Dit hangt af van de manier waarop kombucha wordt gemaakt. 

    In de kombucha die jij zelf maakt kun je de hoeveelheid suiker controleren. Aan het begin van het proces voeg je suiker toe om de fermentatie op gang te brengen. Naarmate je verder komt in het proces worden de suikers geconsumeerd door micro-organismen. Dit zorgt ervoor dat het suikergehalte van de zelfgemaakte kombucha zal dalen. Je kan na het fermentatieproces nog zelf suiker toevoegen als je smaak anders wil, maar dit heb jij in eigen hand. Echter wordt er bij kant-en-klare kombucha altijd suiker toegevoegd na het fermentatieproces. De hoeveelheid suiker zal in kant-en-klare kombucha veel hoger zijn dan in de zelfgemaakte kombucha. Als jij zelf controle wil hebben over de hoeveelheid suiker die kombucha bevat, raden wij het aan om zelf kombucha te maken

    Is kombucha gezond voor iedereen?

    Nu je weet waar in het proces het suiker wordt toegevoegd en wat ermee gebeurt, kan er gekeken worden of dit ook goed is voor iedereen. Kombucha heeft voordelen door een aantal stoffen die het gefermenteerde drankje bevat. Probiotica zorgen ervoor dat je spijsvertering wordt bevorderd en heeft gunstige effecten op je darmflora. Daarnaast zorgen de antioxidanten ervoor dat schadelijke vrije radicalen in het lichaam geneutraliseerd worden. Dit kan invloed hebben op de algemene gezondheid en bij verlaging van het risico op chronische ziektes. 

    Mensen met diabetes

    Het suikergehalte in kombucha is belangrijk voor mensen die diabetes hebben. Het is belangrijk als je de kombucha in de supermarkt koopt, om goed te kijken naar het etiket Vooral voor mensen met diabetes is het van belang om te kijken naar de hoeveelheid toegevoegde suikers die kombucha bevat. Bij het zelf maken van kombucha kan je zelf de controle hebben over de hoeveelheid suiker. 

    Zwangere vrouwen

    Kombucha bevat een laag percentage alcohol. Het alcohol percentage dat in kombucha zit wordt als veilig beschouwd. Wel wordt er geadviseerd om geen kombucha te drinken wanneer je in verwachting bent. Om zeker te weten of je kombucha mag, adviseren wij dit eerst te bespreken met jouw arts.

    Mensen met een zwak immuunsysteem of maagproblemen

    Kombucha bevat verschillende stoffen die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Het bevat levende bacteriën en gisten. Dit kan het immuunsysteem van mensen die chemotherapie ondergaan of hiv/aids hebben verzwakken. Voor de mensen die dit hebben is het belangrijk dat zij extra voorzichtig zijn met het consumeren van producten met levende culturen.

    Sommige mensen kunnen na het drinken van kombucha maagklachten krijgen. Het kan komen omdat kombucha koolstofdioxide bevat. Het is dus verstandig als jij in het verleden last hebt gehad van maagproblemen, goed te overwegen of je kombucha moet drinken. 

    Tips voor het veilig drinken van kombucha

    • Controleer het etiket: kies voor merken die minder toegevoegde suikers bevatten.
    • Begin met kleine hoeveelheden: kijk aan hoe je lichaam reageert op kombucha.
    • Koel bewaren: kombucha kan blijven fermenteren na opening en als het niet gekoeld staat.

    Koop jouw kombucha bij Mani Vivendi. Mani Vivendi heeft bijna 25 jaar ervaring met effectieve, duurzame producten die de gezondheid in het algemeen bevorderen en klachten helpen voorkomen. 

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking