0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Luuk Weijman - Woensdag 20 Mei 2023

    Wat is gezonder: kefir of kombucha?

    In de wereld van gefermenteerde dranken zijn kefir en kombucha twee van de meest populaire opties. Beide dranken worden geprezen om hun probiotische eigenschappen en gezondheidsvoordelen, maar welke is nu beter voor je gezondheid? In deze blog duiken we dieper in op de voordelen en nadelen van beide dranken.

    Kefir als probiotica supplement

    Kefir is een rijke bron van melkzuurbacteriën en wordt daarom ook vaak beschouwd als een drinkbaar probiotica supplement, vanwege de melkzuurbacteriën (LAB) waarover het drankje beschikt. Melkzuurbacteriën zijn cruciaal voor een gezonde darmflora, omdat ze helpen bij de afbraak en absorptie van voedingsstoffen en de productie van gezonde vetzuren. Kefir bevat ook veel prebiotica, wat dient als voeding voor onze darmen, en bioactieve stoffen die de darmgezondheid kunnen bevorderen en kan helpen om ziekten te voorkomen. Experts raden aan om dagelijks één tot drie kopjes kefir te drinken en dit te combineren met andere gefermenteerde voedingsmiddelen, om de inname van probiotica te verhogen.

    Kefir bevat ook tryptofaan, een essentieel aminozuur dat een ontspannend effect op het zenuwstelsel kan hebben. Dit kan helpen bij de vertering van voedsel, en de ‘goede’ bacteriën in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, kunnen de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen - oftewel je hart en vasculaire bloedvaten.

    Kombucha als digestieve hulp

    Kombucha is een gefermenteerde thee en bevat ook probiotica, maar niet in dezelfde hoeveelheid als kefir. Het wordt meer beschouwd als een digestieve hulp. Het bevat wel antioxidanten die kunnen helpen bij ontstekingen en het immuunsysteem kunnen stimuleren. Ook is kombucha bruikbaar als spijsverteringshulp. Dit is vanwege het gehalte aan azijnzuur, bacteriën en gisten die de darmflora kunnen helpen versterken. Kombucha kan daarnaast helpen bij de afbraak van suikers en andere koolhydraten, waardoor de spijsvertering wordt verbeterd. 

    Echter, het kan wel bijwerkingen hebben zoals een teveel aan suiker- en calorie-inname en eventuele maagklachten. Ook bevat het kleine hoeveelheden cafeïne (< 5 mg) en alcohol 

    (< 0,5%). Mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven, een verzwakt immuunsysteem hebben of lever- of nieraandoeningen hebben, moeten kombucha vermijden.

    Kefir vs. kombucha, wanneer wat drinken?

    Beide dranken kunnen op elk moment van de dag gedronken worden, maar experts raden aan om kefir op een lege maag te drinken om de opname van probiotica te maximaliseren. Kombucha kan het beste worden gedronken als een gezond alternatief voor frisdranken. Echter is het zo dat overconsumptie van beide dranken kan leiden tot bijwerkingen, drink dus met mate. Als je lactose-intolerant bent of een melk allergie hebt, moet je kefir vermijden tenzij het is gemaakt van plantaardige melk.

    Hoewel beide dranken probiotica bevatten, is kefir er rijker aan dan kombucha. Als je op zoek bent naar verbeterde spijsvertering of darmgezondheid, is kefir de betere keuze. Kombucha kan echter wel antioxidanten bevatten die kunnen helpen bij ontstekingen en het immuunsysteem kunnen stimuleren.

    Nutriënten en calorieën in kefir en kombucha

    De voedingswaarde van zowel kefir als kombucha kan sterk variëren, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt bij de productie ervan. Kefir kan worden gemaakt van plantaardige- of koemelk en kan dus verschillende waarden van vet, eiwit en koolhydraten bevatten. Kombucha wordt daarentegen gemaakt van gezoete thee en kan suiker en calorieën bevatten, maar ook dit is afhankelijk van hoeveel suiker er is gebruikt om de kombucha te maken.

    Overmatig gebruik van kefir en kombucha

    Hoewel kefir en kombucha veel voordelen hebben voor de gezondheid, is het belangrijk om niet te veel van deze drankjes te drinken. Overmatig gebruik kan namelijk leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten of ketoacidose. Bovendien kunnen zwangere vrouwen en mensen met een wat zwakker immuunsysteem kombucha maar beter vermijden.

    Wat is nou echt beter, kefir of kombucha?

    Om een definitief antwoord te geven op de vraag welke nou beter is: kefir of kombucha, is lastig omdat het afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren en wat je zoekt in een drankje. Beide dranken hebben unieke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen die de moeite waard zijn om te verkennen. Als je op zoek bent naar een drankje dat rijk is aan probiotica en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, dan is kefir een goede keuze. Kefir bevat daarnaast ook veel calcium, eiwitten en vitamine D, wat kan helpen bij het bevorderen van de botgezondheid.

    Als je juist op zoek bent naar een drankje dat rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, dan is kombucha een goede keuze. Kombucha kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

    Uiteindelijk is het belangrijk om in gedachten te houden dat kefir en kombucha niet als een wondermiddel moeten worden beschouwd en dus geen vervanging zijn voor voedingsstoffen die via voedsel worden verkregen. Ze kunnen wel een nuttige aanvulling zijn op een gezond en uitgebalanceerd dieet. Het maken van je eigen kefir of kombucha kan een leuke en interessante hobby zijn, maar zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft om ervoor te zorgen dat je de drankjes op een veilige manier maakt!

    Koop kefir en kombucha nu bij Mani Vivendi

    Kombucha en kefir bestellen doe je bij Mani Vivendi! Mani Vivendi verkoopt kant-en-klare kombucha & waterkefir, maar het is ook mogelijk om zelf kombucha, waterkefir of melkkefir te maken met onze starterspakketten. Nu je weet welke gefermenteerde drank op jouw voorkeur aansluit, kan je er volop van genieten!

    Voor de liefhebbers hebben we ook een uitgebreid assortiment aan kombucha. Geïnteresseerd in dit gezonde en verfrissende alternatief? Online kombucha bestellen doe je gemakkelijk bij Mani Vivendi, waar we verschillende smaken bieden om aan iedere voorkeur te voldoen.

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »