0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Luuk Weijman - Zondag 5 Oktober 2023

    Waterkefir en melkkefir: Wat zijn de verschillen?

    Kefir, een drankje vol met probiotica, is in twee varianten te vinden: water kefir en melk kefir. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee? We duiken dieper in op dit onderwerp. Voor we je meer vertellen over de verschillen, vertellen we ook graag meer over de geschiedenis van kefir. 

    Hoe is kefir ontstaan? 

    De oorsprong van kefir is fascinerend. Terwijl melk kefir zijn wortels heeft in de noordelijke Kaukasus, vindt waterkefir zijn oorsprong in Meso-Amerika. Deze drankjes werden niet alleen gewaardeerd om hun smaak, maar ook om de genezende eigenschappen. Door de eeuwen heen zijn ze verspreid over verschillende culturen. Iedere cultuur heeft zijn eigen draai gegeven aan de bereidingswijze en smaak.

    Wat is waterkefir en melkkefir?

    Beide soorten kefir zijn rijk aan gunstige probiotica en gisten. Melk kefir is vrij bekend en is in veel supermarkten te vinden. Water kefir is minder bekend, maar is een zuivelvrij alternatief voor melk kefir.

    Het verschil in bacteriën en gisten

    Als we kijken naar de verscheidenheid van bacteriën en gisten, komt melk kefir als winnaar uit de bus. Onderzoek heeft uitgewezen dat melk kefir tot wel 56 verschillende stammen kan bevatten.

    Is water kefir gezonder dan melk kefir?

    Dit hangt af van wat je precies zoekt in het drankje. Beide kefirs bieden gezondheidsvoordelen. Het dagelijks drinken van water kefir kan bijvoorbeeld het immuunsysteem versterken, de bloedsuikerspiegel reguleren en ontstekingen bestrijden. Maar het is ook belangrijk om te weten dat water kefir wordt gebrouwen met suiker, wat essentieel is voor het fermentatieproces. Hoeveel suiker er uiteindelijk in zit, verschilt per merk en bereidingswijze.

    Kunnen melk kefir korrels worden omgezet naar water kefir korrels?

    Ja, er is een proces waarbij actieve melk kefir korrels kunnen worden overgezet van het kweken in melk naar het kweken in suikerwater. Hierdoor veranderen ze in water kefir korrels.

    Welke heeft meer probiotica?

    Melk kefir is de onbetwiste kampioen als het gaat om probiotica. Het bevat meer probiotica en wordt langer gefermenteerd, wat resulteert in een hoger aantal kolonievormende eenheden (CFU) dan water kefir.

    Hoeveel moet je drinken om de gezondheidsvoordelen te ervaren? 

    Kefir kan een gezonde en heerlijke aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om dagelijks 1–3 kopjes (237–710 mL) te drinken.

    Wanneer is het beste moment van de dag om kefir te drinken?

    Het beste moment om kefir te drinken is op een lege maag aan het begin van de dag. Dit verbetert de gezondheid van de darmen en de spijsvertering. Bovendien bevat kefir tryptofaan, een aminozuur dat een betere nachtrust kan bevorderen. Daarom kun je ook een kopje nemen voor het slapen gaan. 

    Is het beter om kefir te drinken of probiotica te nemen?

    Kefir is een krachtiger probioticum dan yoghurt. Het is dan ook een veel sterkere bron van probiotica dan de meeste probiotische supplementen. Als je echter op zoek bent naar een drankje met veel calcium en vitamine D, dan is melk kefir een goede optie.

    Ontdek nieuwe culinaire mogelijkheden 

    Zowel water kefir als melk kefir kunnen op veel manieren bereid worden. Waterkefir kan worden gebruikt in saladedressings, marinades of zelfs als basis voor een pittige mocktail. Melkkefir kan een alternatief zijn voor yoghurt of zure room, perfect in smoothies of als basis voor een romige saus. De unieke smaakprofielen kunnen gerechten naar een hoger niveau tillen.

    Koop jouw kefir online bij Mani Vivendi

    Kefir bestellen doe je bij Mani Vivendi. Bij Mani Vivendi begrijpen we de kracht en voordelen van kefir, en we zijn toegewijd om alleen de beste kwaliteit te leveren aan onze klanten. Of je nu de licht bruisende textuur van water kefir wilt ervaren of de romige rijkdom van melk kefir wilt proeven, bij ons ben je aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat je van alle voordelen van deze drankjes kunt genieten. Stap vandaag nog over op een gezondere levensstijl en ontdek de authentieke smaken van kefir bij Mani Vivendi.

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »