Kombucha recept met bramen en vanille
KOMBUCHA MET BRAMEN EN VANILLE
Kombucha met een smaakje maak je in twee stappen, de eerste en tweede fermentatie. Bij de eerste fermentatie maak je de basis van de kombucha, bij de tweede fermentatie voeg je smaak toe aan je kombucha. Vandaag maken we kombucha met vanille en bramen, een aanrader!
Wat heb je nodig?
2 glazen kombucha beugelflessen
1 trechter
850 ml kombucha*
30 ml water
50 gram bramen
5 gram biologische suiker
halve tl vanille-extract
*bekijk hier het basisrecept voor kombucha, hiervoor heb je een kombucha startpakket nodig. Of koop een kant-en-klare kombucha
Bereidingswijze
In dit recept moet je iets meer moeite steken, maar dat is het helemaal waard! Omdat dit iets meer tijd in beslag neemt, gaan we 2 flessen kombucha in één keer maken. Ben je helemaal fan van dit recept? Voel je vrij om dan nog een dubbele portie van deze kombucha te maken.
1. We gaan eerst de bramen verwarmen, dit zorgt voor een diepere smaak. Doe de bramen, het water en de suiker in een pan op het vuur. Warm het geheel op en blijf af en toe roeren. Wanneer het een 'papje' is geworden is het klaar en kan je het laten afkoelen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Verdeel het bramenmengsel en het vanille-extract over de twee beugelflessen. Giet de kombucha ook in de flessen en laat een paar cm vrij aan de bovenkant.
3. Laat de flessen 3 tot 10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Zet de flessen op een donkere plek in het huis.
LET OP: Het is belangrijk om de gassen van de kombucha om de 12 uur even te laten ontsnappen, dit voorkomt dat de beugel van de fles vanzelf open springt. Hiervoor hoef je alleen even de fles open te maken en weer dicht te doen.
Andere kombucha recepten uitproberen? Kombucha recepten overzicht.