0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Luuk Weijman - Zondag 5 Oktober 2023

    Hoe gezond is water kefir?

    Water kefir is de laatste jaren enorm populair geworden als gezond alternatief voor frisdranken en andere gefermenteerde dranken zoals kombucha en melkkefir. Maar hoe gezond is het echt? Laten we eens dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen en veelgestelde vragen rondom water kefir. Lees snel verder. 

    De voordelen van water kefir

    Water kefir staat bekend om zijn probiotische eigenschappen, wat het uitstekend maakt voor onze microbiota – de micro-organismen die in onze darm leven. Onze darmflora speelt een essentiële rol in spijsvertering, gewichtsbeheer, bloedregulatie en het immuunsysteem. Een gezonde darmflora draagt bij aan een algeheel welzijn. Daarnaast kan dagelijkse consumptie van water kefir bijdragen aan:

    • Verhoogde antioxidantniveaus: Helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
    • Verbeterde immuniteit: Draagt bij aan een sterker afweersysteem.
    • Regulatie van de bloedsuikerspiegel: Ondersteunt een stabiele bloedsuikerspiegel.
    • Ontstekingsremmende eigenschappen: Helpt het lichaam om ontstekingen te bestrijden.

    Water kefir vs. melkkefir

    Beide soorten kefir bevatten gunstige probiotica en gisten. Echter, als het gaat om de verscheidenheid van deze bacteriën en gisten, komt melk kefir als winnaar uit de bus met tot wel 56 verschillende stammen. Water kefir is echter milder qua smaak, waardoor mensen geneigd zijn er meer van te drinken. De keuze tussen de twee hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en misschien ook dieetbeperkingen.

    Hoeveel water kefir moet je per dag drinken?

    De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid ligt tussen een ½ kopje tot 2 kopjes per dag. Aangezien water kefir milder is, neigen mensen ernaar iets meer te consumeren. Wij raden het aan om je gewoon aan de richtlijnen te houden, zodat je zeker weet dat 

    Zijn er nadelen aan water kefir?

    Er zijn een paar potentiële nadelen om rekening mee te houden:

    Suikergehalte: Sommige commercieel geproduceerde water kefirs kunnen hoge niveaus van toegevoegde suikers hebben. Hoewel het fermentatieproces een deel van deze suikers afbreekt, is het belangrijk om het etiket te lezen en bewuste keuzes te maken.

    Lactose: Hoewel water kefir doorgaans wordt gemaakt zonder zuivel, kunnen sommige varianten zuivel bevatten, wat problemen kan opleveren voor mensen die lactose-intolerant zijn.

    Is water kefir beter dan yoghurt?

    Water kefir en yoghurt zijn beide uitstekende bronnen van probiotica. Het grootste verschil zit in de potentie van probiotica, waarbij kefir meer probiotica bevat dan yoghurt. Dus als je je spijsvertering of darmgezondheid wilt verbeteren, kan kefir een betere keuze zijn. 

    Hoe goed is water kefir voor de lever? 

    Uit onderzoek blijkt dat kefir een positief effect kan hebben op de gezondheid van de lever door het bestrijden van het vette lever syndroom, een aandoening gekenmerkt door een verhoogde vetopbouw in en rond de lever.

    Probiotische kracht van water kefir

    Water kefir is niet zomaar een gefermenteerde drank. Volgens studies kan een kop water kefir gemiddeld 2 tot 2,5 miljard CFU (Colony Forming Units) aan bacteriële probiotica bevatten. In vergelijking met andere probiotische bronnen heeft kefir een rijke samenstelling van zowel gunstige bacteriën als gistsoorten. Dit maakt het een sterker probiotisch middel dan producten zoals Yakult en Actimel. 

    Water kefir versus andere gefermenteerde dranken

    Wanneer je kijkt naar kefir in vergelijking met andere gefermenteerde dranken zoals yoghurt en kombucha, is het duidelijk dat elk van deze dranken zijn eigen unieke voordelen biedt. Kefir staat bekend om zijn hogere probiotische inhoud in vergelijking met yoghurt. Kombucha daarentegen, wordt vaak geprezen om zijn andere gezondheidsvoordelen. Uiteindelijk kunnen de gezondheidsvoordelen die je wilt verkrijgen van deze dranken bepalen welke het beste bij je past. Meer weten over de verschillen tussen kombucha en kefir? Lees dan ook: Wat is gezonder: kefir of kombucha?

    Koop jouw water kefir vandaag nog bij Mani Vivendi 

    Kefir kopen doe je bij Mani Vivendi. Na al deze inzichten over de voordelen en potentie van water kefir, is het duidelijk dat deze gefermenteerde drank een waardevolle aanvulling kan zijn op je dagelijkse voedingsroutine. Of je nu streeft naar een betere levergezondheid, een krachtigere probiotische bron zoekt, of simpelweg wilt genieten van een smakelijke en gezonde drank, water kefir heeft het allemaal. Voor de beste kwaliteit en authentieke smaakervaring raden we je aan om jouw water kefir te kopen bij Mani Vivendi.

    Voor 16.00 uur besteld? Dan verzenden we het dezelfde dag nog.

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »