0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Luuk Weijman - Woensdag 12 Mei 2023

    Hoe weet je of kombucha goed is?

    Als je van gefermenteerde dranken houdt, dan is de kans groot dat je al van kombucha hebt gehoord. Dit drankje van gefermenteerde zwarte thee en suiker heeft een lichtzure smaak en is rijk aan gezonde probiotica en gisten die ons lichaam goed doen. Als je net zo gek bent op kombucha als ik, dan weet je dat er niets zo vervelend is als wanneer je een flesje opent en merkt dat de smaak of geur niet klopt. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om erachter te komen of jouw kombucha nog goed is of niet!

    Wat zijn de kenmerken van gezonde kombucha?

    Kombucha moet fris, levendig, licht zurig en licht zoet smaken. Het moet verfrissend en lekker zijn en geen onaangename smaak of geur hebben. Als je twijfelt, gooi het dan meteen weg en probeer het even opnieuw. Misschien kun je een andere smaak of merk proberen de volgende keer. Houd er rekening mee dat kombucha, net als een flesje frisdrank, na het openen van de fles binnen een week geconsumeerd moet worden. Na een week is de kans groot dat de kombucha haar bruis verliest; bederven zal het dan nog niet, mits de kombucha correct wordt bewaard. Soms kun je ook kleine deeltjes of bruine sliertjes zien drijven in je kombucha. Dit is echter volledig normaal en niets om je zorgen over te maken. Het zijn de restanten van de theeblaadjes en andere ingrediënten die tijdens het fermentatieproces naar de oppervlakte zijn gekomen. Deze kan je gewoon negeren en genieten van je drankje. Ook is het belangrijk dat je de kombucha NIET schudt, want er zit gewoon koolzuur in; anders creëer je een fontein van het drankje.

    Nieuwe SCOBY in kombucha

    Als je een witte laag in je kombucha ziet, hoef je niet in paniek te raken. Dit is een nieuwe ‘baby’ SCOBY! De vorming van een nieuwe SCOBY is een teken dat je kombucha goed fermenteert. SCOBY is een afkorting voor ‘Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast’, wat in het Nederlands ‘symbiotische cultuur van bacteriën en gisten’ betekent. Het is een gelatineachtige schijf die bovenop de gezoete thee drijft en gebruikt wordt om kombucha te maken. De SCOBY bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samenwerken om de thee te fermenteren en om te zetten in kombucha. Tijdens het fermentatieproces zorgt de SCOBY voor een beschermende laag over de vloeistof, die de kombucha beschermt tegen schadelijke bacteriën en schimmels. De SCOBY groeit tijdens het fermentatieproces en kan worden gebruikt om meer kombucha mee te maken.

    Kombucha schimmel

    Als je schimmel op de kombucha ziet, is dat een slecht teken. Schimmel is vaak pluizig en kan wit, groen, zwart of blauw zijn. Het kan zich alleen vormen op de oppervlakte van de kombucha, omdat schimmels lucht nodig hebben om te overleven. Zie je schimmel op de kombucha, gooi het dan direct weg. Een andere indicatie van over-fermentatie is een te zure of azijnachtige smaak. 

    Wat is het geleiachtige materiaal op de kombucha?

    Misschien vraag je je af of je het geleiachtige materiaal op de kombucha kunt consumeren. Het antwoord is ja, dit is helemaal veilig om te eten. De geleiachtige dingetjes zijn geconcentreerde vormen van probiotische culturen die in kombucha worden gevonden. Sommige mensen eten zelfs de ‘baby’ SCOBY’s om een extra portie probiotica te krijgen. 

    Het verzorgen van je SCOBY

    Als je een SCOBY hebt ontdekt op je kombucha, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen als je nieuwe kombucha wil maken!

    1. Bewaar de SCOBY in de juiste omgeving, op kamertemperatuur op een wat donkerdere plaats. Het is het beste om de SCOBY in een glazen pot te bewaren die is bedekt met ademend materiaal, zoals een neteldoekje of koffiefilter.

    2. Voeg regelmatig even zwarte of groene thee en suiker aan de pot met de SCOBY toe. Zo kunnen de bacteriën zich weer voeden. De verhouding van thee en suiker varieert, maar meestal voeg je ongeveer 8 gram losse thee en 100 gram suiker toe per liter water.

    3. Zorg voor een goede luchtcirculatie, zodat de fermentatie kan plaatsvinden. Een koffiefilter of een neteldoek is hiervoor geschikt, zolang de SCOBY maar niet wordt blootgesteld aan tocht.
    4. Oogst de kombucha op tijd, na ongeveer 10-14 dagen zal de SCOBY de thee hebben omgezet in kombucha. Proef regelmatig om te bepalen wanneer het de gewenste smaak heeft bereikt en oogst de kombucha op tijd. Laat de SCOBY achter in de pot met wat van de afgewerkte kombucha, zodat het proces opnieuw kan beginnen.

    Het is ook goed om de SCOBY elke 3 tot 6 maanden even schoon te maken. Hierbij moet je voorzichtig te werk gaan om de microbiële gemeenschap op de SCOBY niet te verstoren

     

    1. Verwijder de SCOBY uit de kombucha en plaats deze in een glazen of plastic container;

    2. Giet een beetje witte azijn over de SCOBY. De azijn helpt bij het verwijderen van eventuele resten en vermindert de pH-waarde van de SCOBY om de groei van ongewenste bacteriën te voorkomen;

    3. Wrijf voorzichtig over de SCOBY met je handen om eventuele resten te verwijderen;

    4. Spoel de SCOBY af met koud water om de azijn en resten te verwijderen;

    5. Plaats de SCOBY terug in de kombucha!

    Hoe bewaar je kombucha op de juiste manier?

    Als je je eigen kombucha hebt gebrouwen, is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt bewaren. Het is van groot belang om de juiste opslagomstandigheden te creëren om de smaak en kwaliteit van de kombucha te behouden. Hier zijn enkele tips over hoe je je zelfgemaakte kombucha op de juiste manier kunt bewaren!

    Zo is het ten eerste belangrijk om de kombucha op te slaan op een koele, donkere plaats. Hitte en zonlicht kunnen de smaak en de kwaliteit van de kombucha aantasten en kunnen de groei van de schadelijke bacteriën bevorderen. Het is daarom aan te raden om de flessen op te bergen in een kast of een donkere hoek van de keuken.

    Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de kombucha echt goed afgesloten is. Dit kan door middel van een strak sluitend deksel, of door het gebruik van een vacuümafsluiter. Het is belangrijk om de flessen af en toe even te checken op lekkages en beschadigingen, aangezien dit kan leiden tot oxidatie en bederf.

    Ten slotte is het van belang om de kombucha op tijd te consumeren. Na verloop van tijd kan de smaak van kombucha wat zuurder worden en de bruis langzaam verliezen. Het is dus aan te raden om de kombucha binnen een maand of twee na het brouwen te drinken (als deze goed bewaard is geweest).

    Als je deze tips opvolgt, kun je ervoor zorgen dat je zelfgemaakte kombucha langer meegaat en de smaak en kwaliteit goed blijft! Door je kombucha op de juiste manier te bewaren, kun je ervoor zorgen dat je altijd een voorraad hebt van deze heerlijke, gezonde drank.

    Koop je kombucha nu bij Mani Vivendi!

    Mocht je op zoek zijn naar een lekkere drank die je gezondheid ten goede komt, is het zeker de moeite waard om kombucha eens te proberen. Je weet nu wanneer je kombucha goed is en wanneer niet, dus wat houdt je nog tegen? Koop je kant en klare kombucha nu bij Mani Vivendi, of maak het zelf met onze starterspakketten! Proost op een goede gezondheid.

     

     

     

     

    • Luuk Weijman

      Geplaatst op woensdag 14 augustus 2024 11:49

      Bedankt voor je reactie!
      De kombucha zwam kun je in een bakje met een beetje vloeistof in de koelkast zetten.

      Mochten er nog meer vragen zijn dan horen we het graag!

    Toon meer

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking