Kombucha

Wat is kombucha?

Kombucha ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gistculturen. De symbiose van gistcellen en bacteriën vormt een dikke, glanzende plak die de kombuchazwam of scoby genoemd wordt. De bacteriën en gisten (geen schimmels) ontwikkelen in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines. Kombucha drank is bekend om zijn sterk reinigende en zuiverende eigenschappen. Kombucha wordt wel eens gezien als een gezonde frisdrank vervanger. Met de juiste bereiding, maak je een licht sprankelend drankje. Dit drankje kan je een smaak geven zoals jij het lekker vindt, dit doe je door fruit, vruchtensap of kruiden toe te voegen aan de fermentatie. Of koop kant-en-klare kombuchadranken, met dezelfde gezonde eigenschappen als zelfgemaakte kombucha. Ook onze kant-en-klare kombuchadranken zijn gegarandeerd suikervrij.

Kombucha zelf maken

Of je kombucha zelf gaat maken of kant en klaar koopt hangt af van je portemonnee. Zelf maken kan erg goedkoop zijn, maar het vraagt een kleine investering in het begin en een grote investering in tijd en uithoudingsvermogen. Iedere 14 dagen opnieuw een kweek opzetten kan heel goed, maar vraagt veel discipline. Daarbij moet je regelmatig controleren of de drank al klaar is om te drinken. De kweektijd wil namelijk nogal eens verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid startvloeistof en de temperatuur van de kweek.

Kombucha kant-en-klaar kopen

Onze kombuchadrank en onze andere kombuchaproducten zijn biologisch (skall) en probiotisch (levend ferment). Daar waar mogelijk zijn ook de grondstoffen Fairtrade aangekocht. Onze producten zijn tevens raw food. Dat betekent: niet gekookt of gepasteuriseerd. Hierdoor is het ferment nog levend in de fles. Zowel onze Rooibos kombucha als onze Balance kombucha zijn geheel suikervrij. Veel mensen die onze producten regelmatig gebruiken nemen een Kombucha abonnement. Je hoeft per keer alleen maar via Ideal te betalen voor een nieuwe zending. In het algemeen vinden mensen kant en klare drank beter te drinken. Onze kant en klare kombuchadranken zijn daarnaast gegarandeerd zonder suiker.

 

 

Veelgestelde vragen over kombucha

Is kombucha gezond?
Jazeker! Kombucha staat zelf bekend om zijn gezonde imago. Kombucha is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Het versterkt je immuunsysteem en heeft een sterk reinigende eigenschap. Er zijn alleen wel grote verschillen tussen kombucha uit de supermarkt en de kombucha die wij verkopen. Kombucha heeft van zichzelf een zure smaak. De kombucha uit de supermarkt is bewerkt.  De smaak komt niet in de buurt van zelfgemaakte kombucha of de kant-en-klare kombucha die je bij ons koopt. Al onze kombucha dranken zijn zo rauw mogelijk verwerkt, waardoor het eindproduct heel dicht in de buurt komt van je zelfgemaakte kombucha.

Hoelang met kombucha fermenteren?
Het duurt ongeveer 14 dagen voordat je kombucha klaar is. De kweektijd verschil nog wel eens, dus daarom is het goed om je kombucha zelf in de gaten te houden. Kombucha wordt vaak gedronken wanneer het een pH-waarde van 3,0 tot 3,5 heeft. Dit kan je meten met een digitale pH-meter of de 0,5 tot 5,5 pH test strips. Ook wil je dat de suiker volledig is opgenomen door de scoby. Met een refractometer meet je hoeveel suiker er nog in je kombucha zit.

Hoe kan ik mijn kombucha een andere smaak geven?
Dat kan je doen na de eerste fermentatie! Dus na de eerste +- 14 dagen kan jij vers fruit, vruchtensap en verse kruiden toevoegen aan je kombucha. Laat het vanaf dat moment nog een extra aantal dagen fermenteren. De snelheid van dit proces hangt af van het suikergehalte van het type fruit dat wordt gebruikt. Houd rekening met een alcoholpercentage van 0,5% tot maximaal 2,5%.

Hoe weet ik dat de suiker in mijn kombucha volledig is opgenomen?
Daar verkopen wij een hele handige tool voor: De refactometer! Je kan natuurlijk ook proeven of de kombucha zoet smaakt, maar dit is minder betrouwbaar dan de refractometer.

Zit er alcohol in kombucha?
Ja, dit komt door de fermentatie van de komboecha. Tijdens de fermentatie onstaat er eek kleine hoeveelheid alcohol.

Hoelang kan je een scoby bewaren?
Je kombuchazwam of scoby kan je 2 tot 3 maanden bewaren. Leg je scoby in een bakje met water of kombucha drank in de koelkast, zo blijft je scoby het langst goed!

Let op: dit is geen medicijn!
Recept  kombuchadrank                Kombucha en veiligheid                Recept kombuchacrème

Kombucha koop je al meer dan 15 jaar veilig en vertrouwd bij Mani Vivendi.