Zelf Kombucha maken

Kombucha biedt veel gezondheidsvoordelen. Maar dat is voor jou wellicht geen nieuws, als je vanaf nu zelf kombucha wilt gaan maken. Daar helpen we je graag bij. Zelf kombucha maken kan heel eenvoudig. Bij dit proces zijn vier basisingrediënten nodig. Je kunt makkelijk met een startpakket beginnen waar alle benodigdheden in aanwezig zijn of als je alles al hebt kun je hieronder ons stappenplan vinden.

Bekijk direct alle producten om zelf Kombucha te maken

Kombucha?

In essentie is het maken van kombucha een fermentatieproces. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Kombucha is een goed voorbeeld van fermentatie, maar bekender is bijvoorbeeld yoghurt, wat een gefermenteerd melkproduct is. Onze informatiepagina over kombucha bevat veel informatie over de gezondheidsvoordelen en geschiedenis van kombucha. Er wordt ook uitgelegd of er verschil is tussen komboecha en kombucha.

Kombucha zelf maken of kant-en-klaar kopen?

Als je zelf kombucha wilt maken dan kan dat veel voordelen opleveren. Als je eenmaal de juiste ingrediënten hebt aangeschaft kun je steeds nieuwe kombucha blijven maken. Heb je het na een keer gezien of vind je het toch te veel werk? Dan kun je ook kombucha kant-en-klaar kopen

Ingrediënten om zelf kombucha te maken

Wat heb je nodig om zelf kombucha te maken? 4 basisingrediënten. Je hebt thee, water, suiker en een scoby nodig om kombucha zelf te maken. Een scoby is een verzameling van bacteriën en gisten die ervoor zorgen dat het fermentatieproces ingang wordt gezet.

Stap voor stap zelf kombucha maken

We leggen je graag stap voor stap uit hoe je zelf kombucha maakt.

1) Als eerste kook je water en doe je er thee in. De hoeveelheid water is niet belangrijk, zo lang het maar in een goede glazen pot zit. Laat het dan weer afkoelen.

2) Vervolgens voeg je hier de suiker en de scoby of kombuchazwam aan toe en het fermentatieproces is begonnen! De kombucha zwam geeft veel waardevolle voedingstoffen af aan je kombucha en eet de biologische suiker op. Dit proces duurt ongeveer 10 tot 14 dagen.

3) Na 10 tot 14 dagen kun je de drank drinken en is het kombucha. Je test dit door wat te proeven om zo te testen of al het suiker opgenomen is. Maar als je het zeker wilt weten, dan raden we het gebruik van een refractometer aan om het suikergehalte te meten.

Wanneer je zelf kombucha maakt, kun je de smaak helemaal naar wens aanpassen. Zo kun je variëren met verschillende theesoorten, zwarte thee zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kombucha smaak wat zwaarder en bitterder is en groene thee zorgt voor een meer fris en fruitige smaak. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om (biologisch) fruit toe te voegen aan de kombucha, fruitsoorten die veel gebruikt worden zijn: gepureerde aardbeien, peer met kaneel en gele kiwi. Zo maak je eigenlijk je eigen frisdrank, maar dan met gezondheidsvoordelen.

Wanneer je opzoek bent naar variatie in je kombucha, bekijk dan de verschillende kombucha recepten. Wanneer je zelf een lekker kombucha recept hebt ontdekt die je graag wil delen met je mede kombucha drinkers laat het ons dan weten dan plaatsen we deze op onze site.

Scoby of kombuchazwam

Wat is een scoby of kombuchazwam? Een scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) is een cultuur van bacteriën en gisten. Dit zijn levende organisme, wanneer je hier thee en suiker aan toevoegt gaan ze transformeren en krijg je kombucha drank. Het transformeren van deze levende organisme wordt ook wel het fermentatieproces genoemd.  Om je eigen kombucha drank te maken heb je een kombucha zwam/scoby nodig, je kunt geen kombucha maken zonder scoby.

De scoby geeft waardevolle voedingsstoffen af aan je kombucha drank en eet de biologische suiker die je hebt toegevoegd op. Omdat de scoby een levend organisme is groeit deze vanzelf, wanneer je dus kombucha drank gaat maken zal er een nieuwe kombucha zwam groeien, deze kun je weggeven aan familie of vrienden die ook kombucha willen maken of je kunt hem bewaren voor een nieuwe batch. De zwammen kunnen ongeveer 3 maanden oud worden hierna wordt de werking minder en is het verstandig om een nieuwe zwam toe te voegen aan de kombucha drank. Je kunt dus geen kombucha drank maken zonder kombucha zwam/scoby. Wanneer je wil beginnen met kombucha maken kun je bij ons de kombucha zwam kopen, deze leveren we in een afgesloten zakje met 100ml startvloeistof, zo weet je zeker dat je begint met een gezonde en actieve zwam. Vaak kun je op internet ook gratis zwammen van mensen overnemen, echter weet je dan niet precies hoe oud de zwam is en wat er mee gebeurd is, dit is dus niet aan te raden.

Beginnen met kombucha maken

Om te beginnen met het maken van kombucha drank heb je naast de vier belangrijke ingrediënten nog een aantal dingen nodig. Zo kun je bijvoorbeeld niet starten zonder kombuchapot. In de kombuca startpakketten die we verkopen zitten alle ingrediënten en producten die je nodig hebt om je eigen gezonde kombucha drank te maken. We hebben bijvoorbeeld het Kombucha Startpakket Basis, hier zitten alleen de basisingrediënten en producten in.

Kombucha maken en direct alles bij de hand hebben

Wil je nou van alle gemakken zijn voorzien wanneer je start met je eerste batch, dan hebben we het Kombucha Start pakket Extra, naast de ingrediënten van topkwaliteit beschikt dit pakket ook over een aantal handige tools om ervoor te zorgen dat het fermentatieproces soepel verloopt en je de kwaliteit van je drank kunt beoordelen. Ons meest verkochte startpakket is het Kombucha Startpakket Compleet, we hebben hier al verschillende positieve reacties op gehad, bijvoorbeeld dat het erg fijn is dat er vier beugelflessen en een trechter bij zitten om de drank af te gieten en te bewaren.

Welk startpakket is het meest ideaal om kombucha te maken?

Wanneer iemand ons vraagt welk pakket hij of zij het beste kan kiezen adviseren we het Kombucha Startpakket Compleet, je hebt alles bij de hand om ervoor te zorgen dat je kombucha drank van goede kwaliteit is en wanneer je kombucha drank klaar is kun je deze makkelijk bewaren en ondertussen verder gaan met een nieuwe batch. Het is, zeker in de koude winter maanden, slim om er een verwarmingsplaatje bij te bestellen, zo blijft de drank in de pot op de juiste temperatuur.

Heb je al vaker komboecha gemaakt, maar zijn je ingrediënten bijna op? Wij verkopen ook een Kombucha Navulpakket.


Lijkt je dit allemaal wat teveel gedoe en wil je morgen al kombucha drank kunnen drinken? Bekijk dan onze kant-en-klare kombucha dranken. We hebben deze in verschillende smaken zoals Balance, Rooibos en Groene thee, én allemaal suikervrij!